VAN DE PREDIKANTEN

Eelderwolde

Verlangen
Reikhalzen naar het Licht, vol verwachting uitzien naar het Kind van de vrede. Over dat verlangen, zo invoelbaar in deze tijd van Advent, heeft de Amsterdamse dominee en dichter Sytze de Vries een bijzonder en veelzeggend gedicht geschreven. ‘God kreeg in al zijn woorden stem’, vertelt hij over de Mens naar wie wij opnieuw uitkijken, ‘Hij straalde van barmhartigheid’. Hij is het, deze boreling van de kerstnacht, die een ‘onuitwisbaar vergezicht’ heeft achtergelaten in de harten van de mensen, toen en thans. Deze verzen – gedicht in de verleden tijd, maar bedoeld om steeds opnieuw actueel te worden – zijn te mooi om niet door te geven en te lezen in deze periode, het begin van het kerkelijk jaar.

Diep in mij koester ik een licht,
een onuitwisbaar vergezicht,
dat steeds weer mijn verlangen voedt
en mij de morgen open doet.

Reikhalzen naar wat komen gaat,
naar wat voorbij de einder staat,
dat levenslange pelgrimslot,
dat is het leven met mijn God.

Vaak wankelt onderweg dit licht
en raken doel en zin uit zicht.
Dan vind ik mensen op mijn weg
waarin hij mij nieuw vuur toezegt.

Is God een stem, nog nooit gehoord,
de hemel een versleten woord,
als mij mijn angst het zicht ontzegt
dan wijst de liefde mij de weg

De fakkel van dit vergezicht
is doorgegeven als een licht
dat wankel brandt in weer en wind
maar in een Kind beschutting vindt.

Fel is het opgelicht in hem,
God kreeg in al zijn woorden stem.
Hij straalde van barmhartigheid,
verbrandde aan zijn vurigheid.

Ochtendplus ‘Perfect!?’
Op zondag 15 december a.s. vieren we de Ochtendplusdienst met als thema ‘Perfect!?’ Vaak wordt het ons opgedrongen of verwachten we dat van onszelf: het gevoel perfect te moeten zijn. Hoe ga je daarmee om en doen we onszelf of anderen daarmee wel recht? En dan de woorden van Jezus, die in zijn evangelie zegt dat we ‘volmaakt’ dienen te zijn? Hoe moeten we dat verstaan? Van harte welkom in deze dienst! Voorganger is deze keer ds. Ybo Buurma, de band verleent medewerking en na afloop is er weer koffie en thee in ‘het Schip’.

Belijdenis doen
Op zondag 15 december, na kerktijd, komt de groep die in het afgelopen jaar belijdenis heeft gedaan weer bijeen. Ons onderwerp is ‘Bidden, wat doe je dan eigenlijk?’ Van harte welkom! We lunchen ook gezellig met elkaar, omdat het dan al tegen de middag loopt. Overweeg je ook om belijdenis te doen of wil je je verdiepen in de vragen rondom kerk en geloof, neem dan gerust eens contact met me op.

Meeleven met elkaar
Allen die verdriet kennen vanwege ziekte, eenzaamheid en verlies bidden we Gods nabijheid toe en het licht van Advent, de boodschap van hoop en verwachting.

Kom Heer, op wie de wereld wacht,
wij wachten op geen ander.
O kom, een zwakke zonder macht,
als koning heersen in Gods kracht
en leid ons tot elkander.

Allen hartelijk gegroet,
Ds. Ybo Buurma

Roden

Woorden lichten op in het donker…

In een gesprek, een ontmoeting onderweg, of ergens op bezoek kan het gebeuren dat er iets gezegd wordt, aarzelend, of met overtuiging, zo dat je merkt wat het voor de spreker betekent. Woorden lichten op en helpen de werkelijkheid zo te beleven dat je verder kunt, al is het maar voor even. Dat is het wonder van het delen van het leven, van verdriet en blijdschap, de dingen die je op dat moment bezig houden. Voor mij gebeurt daar iets dat ons met God verbonden houdt. Altijd weer onverwacht, verrassend. Om stil van te worden, dat we dit mysterie mogen delen, telkens weer. Licht zijn voor elkaar, jij in jouw klein hoekje en ik in het mijn…. Zo gaan we de donkere dagen voor Kerst in, afwachtend, in gesprek, dan weer de stilte delend.

Met een hartelijke groet,
Ds. Harm Jan Meijer