LITURGISCH BLOEMSCHIKKEN

Liturgisch bloemschikken tijdens de Veertigdagentijd en Pasen
In de Veertigdagentijd leven we toe naar Pasen, feest van een nieuw begin. Jezus´ liefde leert ons dat we steeds weer een nieuwe start kunnen maken. Komende zondag, 10 maart, begint de Veertigdagentijd en leven we toe naar Pasen. `Een nieuw begin` is het thema tijdens deze periode. In de komende 6 weken begeleiden de lezingen, samen met de liturgische bloemschikkingen, ons op de weg van hoop, naar een nieuw begin. Bij dit thema komt ook een tweetal getallen naar voren: 8 en 40.

Het getal 8
Op de achtste dag begint een nieuwe week; na 7 dagen. Het getal 8 staat symbool voor een nieuw begin en wordt ook wel gezien als de overgang van wat oud is naar iets nieuws. Het getal 8 is in de schikkingen zichtbaar in het aantal flessen dat gebruikt wordt. In de schikkingen op Witte donderdag en Goede vrijdag gebruiken we 7 flessen. De lezingen op deze dagen zijn gericht op de voetwassing en de kruisiging en niet op de toekomst.

Het getal 40
In de Veertigdagentijd bereiden we ons voor op Pasen. Als in de Bijbel over een periode van 40 dagen of 40 jaar wordt gesproken, dan is dat om een periode van wachten en ontwikkeling aan te geven. Denk bijvoorbeeld aan de Exodus, de reis door de woestijn naar het beloofde land. De 8 glazen flessen in de schikkingen zijn deels bekleed met rietstengels. Het water, dat nieuwe leven geeft, is zichtbaar tussen het riet in de fles. Riet, hier symbolisch gebruikt, staat voor de buigzaamheid, het meebewegen.

De vormen
De 8 flessen worden elke week in een andere vorm geplaatst. De vormen zijn een cirkel, ellips, rechthoek, vierkant, kruis en hart. Per week zal de vorm worden toegelicht met een korte beschrijving en een korte tekst ter overdenking op de beamer.

De bloemengroep

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *